Je woning verduurzamen begint met isoleren

Waar vind je goede informatie?

Welke zijn logische stappen bij het isoleren van je woning?

Wat kunnen wij als werkgroep voor je betekenen?

 

Informatie

Er is op het internet ruim voldoende informatie beschikbaar om in te grasduinen. Op de site van het Energieloket Midden Gelderland(www.elmg.nl) vind je specifieke informatie over het onderwerp isolatie, onderverdeeld naar dak-, spouw- vloer- en glasisolatie. Daarmee vind je een antwoord op vragen als: Welke isolatiematerialen zijn beschikbaar? Welke kun je beter niet gebruiken? Wat is de gewenste isolatiewaarde? En wat is de milieubelasting? Voor deze technische vragen klik je via de site van het Energieloket door naar Milieu Centraal, een landelijke, onafhankelijke adviesorganisatie die voornamelijk door de overheid wordt gefinancierd (www.milieucentraal.nl).

Op de site van het Energieloket is ook informatie beschikbaar over regionale bedrijven die thuis zijn in isolatie en de werkzaamheden voor je kunnen uitvoeren. Bruikbaar zijn verder de checklists voor het benaderen van leveranciersen het beoordelen van offertes.

 

Logische stappen

Voordat je begint met isoleren is het raadzaam om eerst te achterhalen waar de meeste warmte weglekt uit je woning. Want juist op die plaatsten heeft isolatie het grootste rendement. Via het Energieloket wordt een warmtescanaangeboden. Dit gaat om een (gratis) quick scan voor enkele woningen die bij elkaar in de buurt liggen. Als buurtbewoners moet je die scan met elkaar aanvragen. De scan wordt uitgevoerd door een medewerker van het Loket met een zogenaamde warmtecamera. Deelnemers van onze isolatiegroep hebben daar ervaring mee. Je kunt ook kiezen voor een scan op maat. Maar daar moet je een bedrijf voor inhuren.

De gemeente Renkum biedt via het Energieloket ook een gratis woonwensenscanaan.  Verduurzaming en isolatie zijn onderdeel van deze scan. In het algemeen richt de scan zich op het comfortabeler, energiezuiniger, veiliger en gezonder maken van je woning. Een wooncoach komt hiervoor op huisbezoek en geeft advies over alle genoemde aspecten. Je kunt de scan via het Loket aanvragen (tel. 085-3030670).

Aan de hand van een warmtescan en een woonwensenscan kun je tot een stappenplan komen in het isoleren van je woning en de verdere verduurzaming ervan.

 

Bij het isoleren van je woning spelen uiteraard de kostenmee. Er is voor isolatie op dit moment geen subsidie beschikbaar. Maar je kunt – na goedkeuring door de gemeenteraad van Renkum – vanaf 30 mei 2019 wel een lening aanvragen voor het verduurzamen van je woning (“toekomst bestendig wonen lening”).

Denk ook aan de quick winsdie je kunt boeken en die nauwelijks geld kosten, zoals het plaatsen van radiatorfolie en het isoleren van leidingen. Als je handig bent kun je veel zelf doen, bijvoorbeeld het aanbrengen van dak- of vloerisolatie. Dat scheelt veel in de kosten.

 

Onze werkgroep

Wij proberen een goed overzicht te krijgen van wat er mogelijk is op isolatiegebied. Specifieke deskundigheid hebben we niet. Daarvoor zullen we doorverwijzen. Wij richten ons onder andere op het leggen van contacten met buurtbewoners die ervaring hebben met het isoleren van hun woning. Onze groep heeft enkele woningen bezocht om een beeld te krijgen van de mogelijkheden, ervaringen en knelpunten. Het is de bedoeling om buurtbewoners die van plan zijn om hun woning te gaan isoleren in contact te brengen met buurtbewoners die daar al ervaring mee hebben. Op deze manier kunnen ook ervaringen met uitvoerders/leveranciers worden gedeeld. Misschien leiden onderlinge contacten wel tot collectieve inkoop/aanbesteding van isolatiewerken.

 

In onderling overleg en met hulp van deskundigen beraadt onze werkgroep zich op het gerichter faciliteren en adviseren van buurtbewoners

 

Geen reactie's

Geef een reactie