In twee tuinen, onderaan de Weverstraat en aan de Kneppelhoutweg, zijn vorig jaar 4 Knautiabijen waargenomen en dat is goed nieuws!
De Knautiabij staat als ‘bedreigd’ op de Rode lijst Bijen vermeld en komt voornamelijk in het zuidoosten van Nederland voor, maar ook een enkele keer in het rivierengebied en dat bijzondere geval doet zich dus bij ons voor!
Beemdkroon
De Knautiabij (Knautia hattorfiana) is voor haar bestaan volledig afhankelijk van Beemdkroon (Knautia arvensis). Met de afname van Beemdkroon, als gevolg van ongunstig beheer en vermesting van bloemrijke bermen en graslanden, is ook de populatie Knautiabijen sterk afgenomen.*
Zandbij
De solitaire Knautiabij is een zandbij. Ze graaft een gangetje in de grond met 6 broedcellen waarin ze één eitje legt op een hoopje stuifmeel. In haar leven (van 15-25 dagen) maakt zij 2 tot 3 nesten. Uit onderzoek blijkt dat de Knautiabij erg honkvast is. Gemiddeld vliegt ze maar ca. 50 meter vanaf haar nest voor stuifmeel en nectar en daarbij vliegt za niet graag over gebieden zonder Beemdkroon. Slechts 2% van de vrouwtjes vliegt tot een kleine kilometer om een nieuwe nestelplaats te vinden.*
Doe je mee?
Om het bijzondere bijtje in onze buurt te houden, moeten we zorgen voor veel Beemdkroon o.a. in onze tuinen en om te beginnen in de buurt van de vindplaatsen. Stichting Arnhem Zoemt heeft hiervoor de eerste zelfgekweekte plantjes gedoneerd. Woon je in de buurt van de concertzaal of langs de weilanden aan de Bildersweg en wil je meedoen? Graag! Mail dan naar onderstaand adres.
Woon je niet in dit gebiedje? Zet dan alvast zelf Beemdkroon in je tuin! Wie weet is er toch een bijtje dat hem vindt. Let bij het kopen wel op dat hij biologisch gekweekt is, anders werkt het waarschijnlijk averechts. Voorkeur heeft de inheemse variëteit, de lila Knautia arvensis, maar ook op andere variëteiten is de Knautiabij waargenomen.
Het plan is in de herfst of volgende lente de Beemdkroon verder in de buurt te verspreiden. De eerste zaailingen hiervoor staan al te wachten. Wil je de plantjes in je tuin of helpen verspreiden ?
Mail dan naar scvansnippenburg@gmail.com. Dank!
Suzanne van Snippenburg
* Bron: Entomologische Berichten 72 (1-2):112-119 M. Reemer, R. Beringen, W. van de Slikke
Foto: Astrid Boerkam