
23 feb Gluren bij Duurzame Buren
Gebouwd in 1860, verduurzaamd in 2024. Wonen tussen Kerkpad en uiterwaarden
Voor wandelaars over het Kerkpad is het een karakteristiek beeld: eerst de lage witte woning bij het draaihekje, daarna de Pluktuin met de ‘roze woning’ (zie onze nieuwsbrief van oktober 2023) en dan het oude kerkje. Bebouwing aan het open uiterwaarden-landschap aan een pad waar je in de natte jaargetijden wat glibbert door de modder.
Die nattigheid vormde voor Vincent en Suzanne, de nieuwe bewoners van de witte woning Kerkpad 4, ook een behoorlijke uitdaging bij de ingrijpende verbouwing waarmee ze begonnen in september 2023 en die voortduurde t/m de zomer 2024. Er is een ondergrondse beekloop onder de woning terwijl de bodem bestaat uit zand en rivierklei. Ongeveer 13 grote aanhangers met sloopmateriaal, aangetast door vocht, zijn bij de start van de bouw afgevoerd. Tegen het optrekkend vocht is op de begane grond een nieuwe vloer gestort op een 15 cm dikke laag piepschuim. In de steens binnenmuren is een horizontale vocht-blokkade aangebracht in de vorm van kunststof slabben (EPDM), die tussen de stenen is ingemetseld. Ook was er sprake van dikke boomwortels die dwars door de buitenmuur waren gegroeid.
Afkoppelen van hemelwater is hier niet slim; het water uit de regenpijpen wordt verzameld en via ondergrondse leidingen afgevoerd op de sloot die de achtertuin begrenst.
De buitenmuren zijn aan de binnenzijde geïsoleerd; isoleren aan de buitenzijde werd te complex. Opbouw van de isolatie: buitenmuur – spouw – membraan (een naar-buiten-vocht doorlatend doek) – 14 cm steenwol – frame van vezelplaat en gipsplaat. Een koudebrug bij muuraansluitingen kon niet worden vermeden.
Het dak is geïsoleerd met een tweemaal 14 cm. dikke laag isolatie.
In de achtergevel is een glazen uitbouw gerealiseerd waardoor het weidse uiterwaarden-landschap de woonkamer wordt binnengehaald. Er is gekozen voor HR ++ isolatieglas. Dat geldt voor alle glasvlakken ook voor het ronde boerenraampje in de zijgevel van de woning (het oorspronkelijke ronde raampje is geplaatst in de gevel van de schuur naast de woning).
De woning is van het gas af en energieneutraal. Een warmtepomp (Alpha Innotec Hybrox 8kW) met groot boilervat zorgt voor ruimteverwarming en warm water. Beneden en boven is vloerverwarming aangebracht. Omdat koeling van de woning in de zomer via de warmtepomp toch aan de krappe kant is (grote glasvlakken met veel zon-inval), is ook airco geïnstalleerd. De buitenunits van de warmtepomp en airco staan los van de woning aan het Kerkpad; plaatsing aan de achterzijde was geen optie vanwege het bij tijd en wijle hoge water in de uiterwaarden.
Op platte delen van het dak zijn de 17 pv-panelen zodanig geplaatst dat deze uit het zicht blijven.
De inzet was om het aanzicht van de woning zoveel mogelijk intact te laten. Dit alles ook met aandacht voor details: hardstenen vensterbanken, regenpijpen en zijwangen van de dakkapel van zink, zorgvuldige detaillering van dakgoten, dak-overstekken en luiken. Meerdere originele elementen zijn behouden en hergebruikt. Oude bedstedes zijn hergebruikt als inbouwkasten waarbij de oorspronkelijke deuren zijn teruggeplaatst. Andere deuren zijn hergebruikt als kastdeuren en de oude sporen van het dak zijn gebruikt in het nieuwe aanrechtblad.
De bewoners zijn zeer tevreden over het ambachtelijke maatwerk van hun aannemer uit Harskamp (Steenbergen Bouw en Renovatie BV)) en al helemaal content met het duurzaam wonen aan het uiterwaarden-landschap in een woning met een historie van 160 jaar.
Jos Verweij
Foto nieuwe achtergevel