Verslag 10e Duurzaamheidscafé

Eind september vond het 10e duurzaamheidscafé plaats over thuisbatterijen. Interessante materie. De avond werd gepresenteerd door een mede eigenaar van het Nederlandse bedrijf dat dit soort batterijen en de bijbehorende regelsoftware maakt: SESSY thuisbatterijen van 5 kwh. Ze zijn schakelbaar dus je kunt het vermogen zo groot maken als je wilt. Inclusief installatie kost een batterij ca. € 4.000,- incl. BTW, waarvan € 3.500,- voor de batterij.

Een dergelijke thuisbatterij biedt verschillende opties.
De meest gangbare is om zoveel mogelijk van je zelf geproduceerde zonnestroom te gebruiken. Wanneer je panelen gaan terug leveren wordt met deze energie eerst je batterij weer vol geladen. Die stroom gebruik je ’s avonds waardoor de batterij de volgende morgen weer opnieuw geladen kan worden. Natuurlijk werkt dit alleen in de maanden dat er terug geleverd wordt. Gemiddeld gebruikt een panelenbezitter op jaarbasis ca 30% van de geproduceerde stroom voor eigen gebruik. Met de Sessy zou dit ruim het dubbele worden. Met de huidige stroomprijzen is de terugverdientijd dan lang. en zal deze overeenkomen met de levensduur van de batterij van 15 jaar. De terugleververgoeding, die de energieleveranciers momenteel invoeren, zal de terugverdientijd verkorten.

De bijgeleverde software maakt het mogelijk om de thuisbatterij ook in te zetten om te (proberen te) verdienen op de uurmarkt voor stroomprijzen. De batterij wordt dan gevuld als de stroomprijs laag is en wordt ontladen op het net als de prijs hoger is. Daarvoor is een dynamisch contract nodig. De energieleveranciers proberen natuurlijk de stroomprijs stabiel te houden. Fluctuaties (door veel zon/wind en onverwachte ontwikkelingen in de vraag naar stroom) zijn meestal niet zo groot, zodat je er niet snel op binnen loopt. Maar als het lukt om in te kopen als de prijs 0 is en je verkoopt voor de normale stroomprijs verdien je wel een euro.

Er zijn nog meer opties, o.a. om op andere markten te handelen waar rendementen hoger kunnen zijn. Speculatie met stroomprijzen voor liefhebbers.

De spreker maakte duidelijk dat voor eigen gebruik het rendement het hoogst is als je maar één batterij van 5kwh neemt. Dat raadt hij dan ook aan. Die wordt dan optimaal benut en is dus het meest efficiënt als het je om het gebruik van eigen zonne-energie gaat.

De milieuaspecten van batterijen kwamen maar beperkt aan bod en beperkte zich tot CO2 berekeningen. Winning en verwerking van noodzakelijke zware metalen werden niet behandeld.

Mijn conclusie is dat het voorlopig een dure gadget is om meer eigen stroom te gebruiken. Leuk voor de liefhebber die er een goed gevoel bij krijgt. Financieel kan het interessant worden als terugleverkosten voor zonnestroom verder omhoog gaan of de stroomprijzen sterk zouden stijgen. Het is mogelijk om de terugverdien tijd te bekorten door te handelen op de energiemarkt.

Aanvullend valt nog te melden dat Milieu Centraal onlangs een nieuwsbrief heeft uitgebracht over thuisbatterijen. Daar was de conclusie dat dit soort batterijen milieutechnisch ontraden moeten worden en financieel niet interessant zijn.

 

 

algemeen
algemeen@degroenewever.nl