29 jun De vlechtheg langs de Zomp
Een gesprek met Johanneke Sanders, vrijwilliger bij de Zomp.
Een nog mooier uitzicht vanuit de Dam over de Zomp en ook een duidelijke, natuurlijke afscheiding, daaruit kwam het plan om de heg langs de Zomp te snoeien naar voren. Via een dochter van Johanneke Sanders, die bij Vereniging Nederlands Cultuurlandschap werkt, ontstond het idee om in plaats van te snoeien het bestaande materiaal tot een heg te vlechten. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van al aanwezige beplanting en materialen. Het is bovendien beter voor de biodiversiteit en minder doordringbaar.
Een vlechtheg komt veel voor in Engeland. Men keek vroeger wat er voorhanden was om een afscheiding te maken om het vee bij elkaar te houden en het buiten de akkers te houden. Dat konden, afhankelijk van het landschap, muurtjes van stenen zijn maar ook vlechtheggen.
Er zijn verschillend technieken waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van meidoorn, iep of hazelaar, maar dat kunnen ook wilgen of andere bomen of struiken zijn.
Er werd een ervaren heggenvlechter benaderd, Lex Roeleveld. Samen met een aantal vrijwilligers van de Zomp is er twee dagen hard gewerkt om zo’n 40 meter heg te realiseren.
Lex bracht een aantal staken van hazelaar mee die de komende tijd als paaltjes voor stevigheid moeten zorgen. En een aantal lange hazelaartakken om vooral de bovenrand te kunnen opbouwen.
Verder is al aanwezige beplanting gebruikt, met kardinaalsmuts en vuilboom erbij voor de vogels.
De wat dikkere stammen van iep, hazelaar en meidoorn worden zo’n 20 cm boven de grond voorzichtig gekliefd en gebogen, zodanig dat de sapstroom niet onderbroken wordt. Zo kunnen er weer uitlopers ontstaan die voor steeds meer stevigheid zorgen. Er wordt van links naar rechts gewerkt waarbij de stammen en zijtakken steeds gedeeltelijk over de voorgaande gebogen worden.
Het was een hele klus maar het resultaat mag er zijn!
Nu al is bloesem van de iep zichtbaar!
Deze vlechtheg is weer een bijzondere aanwinst voor de Zomp, het Zweiersdal en de mooie omgeving. Voor de mens een natuurlijke afscheiding en voor de dieren een mooie, veilige doorgang.
Nog even een weetje: bij de Maas in Limburg is het Maasheggengebied ontstaan waar veel vlechtheggen zijn. Er is zelfs een keer per jaar een kampioenschap heggenvlechten!