Gluren bij duurzame buren

Stap voor stap renovatie en verbouwing van een karakteristieke jaren vijftig woning:

“Denk goed na over leidingwerk en toekomstige opstelling van duurzame installaties!”

Aan het begin van ons gesprek verontschuldigt Saskia zich dat hun huis helemaal niet zo bijzonder is. Er is wel veel geïsoleerd en verbeterd, maar ze zijn niet van het gas af of zo. Dat hoeft ook helemaal niet, antwoord ik. Het is gewoon interessant om te horen hoe deze oude jaren vijftig woning door nieuwe bewoners is aangepakt en welke maatregelen er zijn genomen om de woning te verduurzamen. Wij gluren graag bij duurzame buren. Daar kunnen andere wijkbewoners hun voordeel mee doen.

Verhuizing van nieuwbouw naar oudbouw

Saskia en Marco wonen met hun twee tienerkinderen sinds drie jaar in een karakteristieke twee-onder-een-kap woning aan de Zuiderbeekweg. Vanuit een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning ten noorden van Utrechtseweg zijn ze verhuisd naar een sterk verouderd en slecht geïsoleerd pand. Het was een keuze voor charme, ruimte en een fijne tuin in een groene omgeving. De koop van het huis in april 2020 tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis, bracht wel wat ongemakken met zich mee. Bij de verbouwing van het pand moesten de coronaregels worden nageleefd en was het onzeker of de vaart erin zou blijven door de dreiging van ziekte bij de bouwvakkers.

Gefaseerde aanpak

De woning dateert van 1951; in 1978 is  aan de zijgevel een stuk aangebouwd. Saskia en Marco hebben de woning van binnen voor een groot deel gestript. Boven de woonkamer is een loze ruimte opengebroken waardoor een ruimtelijk effect ontstaat met zicht op de aanzet van de oude balkconstructie. De keuken is verplaatst en een stukje uitgebouwd. De woning, die met het benutten van de zolder als extra kamer vier woonlagen telt, heeft nu een vloeroppervlak van 240m2, exclusief de inpandige schuur. Al het leidingwerk van de cv evenals de elektrische bedrading zijn vervangen.

 

Zuiderbeekweg 1

 

Om de ongeïsoleerde woning comfortabeler te maken, is allereerst een groot deel van het glas in de oude kozijnen vervangen door hr++ glas. Verder zijn de dakpannen vervangen en is het dak geïsoleerd met glaswol en folie, waarna het is afgetimmerd met gipsplaten. Omdat de oude spouwisolatie was uitgezakt, heeft er na-isolatie van alle spouwmuren plaatsgevonden. De vloer en de wanden van het souterrain, dat bijna volledig als woonruimte wordt benut, zijn ook nageïsoleerd. Het was een uitdaging om koudebruggen in de woning op te sporen en te isoleren; onder andere in de keuken heeft dit het binnenklimaat veraangenaamd.

Verbeteringen en rendement

Andere verbeteringen betreffen de vervanging van een schuifpui in de woonkamer. Onlangs zijn ook oude openslaande deuren vervangen door een hr++ raam in het oude kozijn. Vorig jaar zijn 17 zonnepanelen op het dak gelegd. De zonnestroom wordt volledig benut met het gebruik van de elektrische leaseauto van het werk van Marco.

Saskia en Marco hebben ervoor gekozen om de woning te blijven verwarmen met radiatoren. Het toepassen van vloerverwarming op de benedenverdieping (woonkamer, keuken en eetkamer) was te ingewikkeld door het verschil in de vloerconstructie tussen de oorspronkelijke woning (hout) en de aanbouw (beton). Door alle ingrepen en verbeteringen is het gasverbruik gedaald van circa 3300 m3 per jaar naar ca. 2200 m3.

Geen eindstation

De huidige situatie is beslist geen eindstation. Er blijft nog genoeg te wensen over. Binnenkort wordt de oude voordeur met enkel glas vervangen door een nieuw, tochtvrij exemplaar met hr++ glas. En er wordt nagedacht over een warmtepomp. Aan de voorkant van het huis is voldoende ruimte voor het plaatsen van een buitenunit zonder dat deze hinder veroorzaakt. Het leidingwerk van de cv-ketel naar de warmtepomp en de plaatsing van een buffervat als uiteindelijk wordt gekozen voor een full electric oplossing, zorgt nog wel voor hoofdbrekens met het oog op de doorvoer en afstand.

Tips

Dat laatste brengt ons meteen bij de tips van Saskia en Marco: maak bij verbouwing en renovatie een totaalplaatje en denk goed na over toekomstige installaties en verbeteringen. Achteraf gezien vindt Marco dat dat nog beter had gekund. Behalve het goed anticiperen op de plaatsing en het leidingwerk van een eventuele warmtepomp had Marco ook willen nadenken over het toepassen van een extra binnenschil voor een nog betere isolatie van de woonkamer. De andere tip betreft de aanvraag voor ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Die subsidie is ontvangen voor de vloerisolatie, de dakisolatie en de eerste fase van de vervanging van vensterglas door hr++ glas. Maar voor de verdere vervanging van oud glas konden zij geen beroep meer doen op de subsidieregeling. Wat blijkt is, dat je via de ISDE maar éénmaal subsidie kunt aanvragen voor de plaatsing van  hr++ glas. Saskia en Marco waren hier niet van op de hoogte. En dat komt vaker voor. Want de schrijver van dit stuk is hiermee ook de mist in gegaan. Dus: vervang al je oude vensterglas in één keer, want je kunt er maar éénmaal subsidie voor aanvragen!

Frank Buers
fbuers@upcmail.nl