Een nieuw huis aan de Weverstraat

In maart 2020 werd een warmtewandeling gehouden (zie Nieuwsbrief 2) bij een vijftal huizen onderaan de Weverstraat. Het huis van Paul en Sander, dat ze een paar jaar daarvoor gekocht hadden, lichtte bijna overal rood op: allemaal warmte lekken, zichtbaar door de warmtecamera. Toen ze het huis kochten wisten ze al dat ze voor de keus stonden: huis helemaal strippen en verduurzamen of slopen en overgaan tot nieuwbouw.

De warmtewandeling gaf niet de doorslag bij de beslissing, maar gaf meer gewicht aan al bestaande argumenten: het huis was eigenlijk net te klein, het tochtte aan alle kanten, er was in jaren geen onderhoud gepleegd of iets aan isolatie gedaan. Nieuwbouw was duurder dan strippen en verduurzamen, maar met goede afspraken kom je dan niet voor verrassingen te staan. Bovendien zijn eisen en wensen ten aanzien van verduurzaming bij nieuwbouw veel beter te realiseren. Nieuwbouw dus.

Na drie maanden sloop, waarbij bijna alle materiaal hergebruikt kon worden, en na 15 maanden bouwen staat het huis er nu al bijna een jaar. Er is dus ook al wat ervaring met de aangebrachte voorzieningen.

Het huis heeft dikke muren door de isolatie, maar toch een paar centimeter minder dan gepland: er bleek nieuwer en dunner materiaal beschikbaar.

Gekozen is voor HR++ glas, geen triple.  De kosten hiervan waren in verhouding tot de isolatie-winst veel te hoog.

Een grote (geluidloze) lucht-warmtepomp (NIBE, A merk) levert de vloerverwarming beneden en in de badkamer boven. Door de goede isolatie is verdere verwarming boven niet nodig. Er is niet gekozen voor koeling met deze warmtepomp. Dit duurt heel lang en kost veel energie.

Door de goede isolatie zijn ook de 2 aparte airco’s, beneden en in de slaapkamer, nog nauwelijks gebruikt in de zomer. Het warmte werende glas en de bomen rond het huis dragen hier ook aan bij.

25 zonnepanelen leveren de elektra. In de winter, als de warmtepomp veel stroom vraagt, wordt stroom van het net afgenomen. Dit wordt dan weer gecompenseerd met het overschot aan stroom in de zomer (zolang de salderingsregeling nog werkt).

Het huis is, voordat Paul en Sander erin trokken, heel goed geventileerd, de ramen werden als laatste aangebracht. Dit heeft veel stroom om het huis droog te krijgen gescheeld. Er is mechanische ventilatie, de roosters staan eigenlijk altijd open.

En dan is er een waterontharder voor al het water in huis; elektrische apparaten gaan daardoor langer mee.

Verrassend (voor ons van de Groene Wever dan): voor nieuwbouw is geen subsidie voor al die duurzame apparaten en investeringen. Het meeste is inmiddels verplicht, je krijgt alleen een bouwvergunning voor een energieneutraal huis.

De bewoners van het nieuwe huis zijn heel tevreden; ze vinden wel dat ze geluk gehad hebben: mogen wonen op deze plek, een heel goede aannemer, toen nog lage hypotheekrente. Zo kijken ze uit op de vijver aan de Benedendorpsweg, waar ooit het enige stenen huis van Oosterbeek stond, voor die tijd, de middeleeuwen, een heel duurzaam huis.

Ida van Rooijen

Ida van Rooijen
idavanrooijen1@hotmail.com