Gluren bij duurzame buren: Dominique en Willem, mooi en duurzaam wonen aan het Zweiersdal

door Jos Verweij

 

Omdat ze de plek al kenden waren Dominique en Willem meteen enthousiast toen het monumentale pand aan het Zweiersdal (Weverstraat 94) te koop kwam. In april 2018 hebben ze het huis gekocht en toen begon het puzzelen en rekenen voor de verbouwing van het pand uit 1872.

Jurgen Kremer, de (financiële) bouwadviseur uit de Weverstraat, tekende de kostenplaatjes uit met terugverdientijd; met de kennis van nu over de actuele energieprijzen zijn die terugverdientijden alleen maar korter geworden. Maar ook toen al was de ambitie al snel om het huis ‘van het gas af’ te krijgen en, als het zou lukken, energieneutraal. Een stevige ambitie voor een huis met een leeftijd van anderhalve eeuw.

In januari 2019 is de aannemer aan de slag gegaan, Tonny Jansen uit Zelhem, met installateur Stein uit Arnhem. Ook andere hulptroepen zijn ingeschakeld, waaronder een bevriende ontwerper die interieur-schetsen heeft gemaakt. Om kosten te sparen is de regie in eigen beheer gehouden.

De uitdaging was de verduurzaming hand-in-hand te laten gaan met behoud van de monumentale kwaliteit. Zo zijn de 33 zonnepanelen op de achterzijde van het dak verdiept tussen de dakpannen gelegd zodat er een mooi effen dakvlak bleef bestaan. Het bleek wel de nodige bouwtechnische hoofdbrekens te kosten.

Die zonnepanelen leveren onder meer de energie voor een grote warmtepomp waarmee het huis wordt verwarmd en van warm tapwater wordt voorzien (Nibe lucht/water warmtepomp, type F2040-16). De warmtepomp is geplaatst aan de achterzijde van de schuur in de tuin. Vandaar wordt de warmte via geïsoleerde leidingen naar de technische ruimte in het huis gebracht en aangesloten op het verwarmingssysteem en boiler/buffervat. Met de warmtepomp kan het huis worden verwarmd én gekoeld.

Als alternatief is er ook nog gedacht aan WKO (Warmte Koude Opslag) waarbij de warmtepomp de warmte (en koude) uit de bodem zou halen, maar het bleek al gauw dat toepassing daarvan voor één woning financieel nauwelijks uit kon.

Het souterrain, in gebruik als slaapverdieping, is uitgegraven omdat de hoogte te krap was. De kruipruimte is geïsoleerd, waarop een betonnen vloer is gestort met vloerverwarming. Dat Laatste is ook gebeurd op de begane grond-verdieping.

Op de eerste verdieping is om financiële redenen gekozen voor luchtverwarming; een airco-installatie die warme dan wel koude lucht inblaast. Monique en Willem plaatsen daarbij wel de kanttekening dat dat qua comfort toch wel minder is dan de verwarming in de ruimten met vloerverwarming.

Ook al is het in de keuken-woonruimte op de begane grond behaaglijk, er is daar toch een pellet-kachel die zo nu en dan wordt gestookt: het is de gezelligheid van een zichtbaar vuurtje waar je je direct aan kan warmen.

Het huis, opgetrokken uit steens muren, is grondig geïsoleerd: de muren zijn aan de binnenzijde geïsoleerd met dikke platen steenwol (Rockwool- rocksono RD-waarde 3,75) en afgewerkt met gipsplaten. Het dak is geïsoleerd met Isover comfortpanel, RDwaarde 4,0.

Door die goede isolatie kon op de badkamer worden volstaan met een bescheiden verwarmingselement (handdoeken-frame).

Er is ook alvast een aansluiting gemaakt aan de gevel voor een toekomstig e-laadpunt.

In de loop van de tijd is er gesleuteld aan de gevelindeling. Aan linkerkant van de voorgevel hebben Dominique en Willem een raamkozijn teruggeplaatst waar ooit een winkeldeur was gemaakt. Daarvoor zijn stenen gebruikt die vrijkwamen bij de plaatsing van een glazen achterpui. Het bestaande voegwerk aan de buitengevels was slecht en veelkleurig. De voegen zijn uitgefreesd en vernieuwd, een hels karwei.

Terugkijkend op het hele verbouw-project, is de conclusie dat het is gelukt met de ambitie ‘van het gas af’, dat het bijna is gelukt met de doelstelling ‘energie-neutraal’ en dat het volledig is gelukt om te wonen in een prachtig dal, vooral als dat wordt aangelicht door de vroege ochtendzon.

Jos Verweij

algemeen
algemeen@degroenewever.nl