Gevelisolatie van woning met eensteensmuur in de Weverstraat

Bart zegt: “Ik ben zeer tevreden over het resultaat”

Onze wijk wordt gekenmerkt door veel oude woningen van vóór en net na de Tweede Wereldoorlog. Die zijn niet eenvoudig te verduurzamen. Soms is zelfs sprake van een eensteensmuur. Dat vraagt om een specifieke aanpak waarbij je van binnenuit of buitenaf kunt isoleren. Bart vertelt hoe hij en zijn buurman Ad met succes gevelisolatie aan de buitenzijde hebben toegepast; daarbij treedt binnen geen ruimteverlies op. Hun woningen zijn er veel comfortabeler door geworden. Lees verder

Oude boerderij

Bart en zijn buurman wonen in een twee-onder-een-kap woning aan de Weverstraat (nr. 141 en 143).  Tenminste, zo lijkt het op het oog. “Maar eigenlijk is het één huis”, vertelt Bart.

“Het is een oude boerderij die beschadigd is in de oorlog en daarna hoger opgebouwd, allemaal eensteens gepleisterd, dus zonder spouw. Toen we het 40 jaar geleden kochten was het een huis waar de wind als het ware doorheen blies.” In de loop der jaren hebben Bart en zijn vrouw veel verbeterd en verfraaid aan hun woning. Zo is het dakoverstek aangepast, heeft de woning dubbel glas gekregen en is de zolder geïsoleerd. Vloerisolatie is er nog niet, maar daarover wordt nagedacht. Het plaatsen van Tonzon en/of bodemfolie is een optie.

‘s-Winters niet behaaglijk

Ondanks alle verbeteringen ervoeren beide buren hun woning in de winter als niet behaaglijk en oncomfortabel. Op een zomerse avond met een goed glas wijn in de hand is spontaan het idee ontstaan om gezamenlijk de gevel te laten isoleren. Als directe buren is het stelregel om de verbetering en verduurzaming van hun woningen samen aan te pakken; het blijft immers “één huis”. Voor deze klus zijn twee offertes opgevraagd waarbij één duidelijke winnaar uit de bus is gekomen. Het gaat om gevelisolatie met een soort piepschuim platen (polystyreen) van 12 centimeter dik. De kosten van het isolatiewerk voor de woning van Bart (123 m2 gevel) bedragen ongeveer € 25.000 inclusief het plaatsen van steigers. Bart wil benadrukken dat voor hem en zijn vrouw bij de verduurzaming van hun huis niet alleen de verhoging van het wooncomfort telt, maar zeker ook de bijdrage aan een schonere wereld door het verminderen van de CO2-uitstoot.

 

(afbeelding 1: polystyreenisolatie detail)

 

Technische details

De isolatieplaten worden eerst tegen de gevels gelijmd en geschroefd. Daarna wordt hechtingsdoek aangebracht voordat het stucwerk plaatsvindt. Tenslotte wordt het geheel geschilderd. In totaal komt er een massa van 13 tot 14 centimeter tegen de buitenmuur. Met dat extra volume moet je rekening houden wat betreft kozijnen, dakoverstek, vensterbanken en regenpijpen. Bij Bart was alleen aanpassing van de regenpijpen en de vensterbanken noodzakelijk. Om lampen of bijvoorbeeld bloembakken aan de gevel te kunnen hangen, worden “harde blokken” tussen de polystyreen platen bevestigd. Vooraf moet je de posities daarvan bepalen. De noodzakelijke aanpassingen die moeten worden gedaan bij gevelisolatie, zorgen voor meerkosten; die komen dus bovenop het eerdergenoemde bedrag.

(afbeelding 2: isolatie voorzijde)

 

Resultaat en rendement

Bart is heel tevreden over het resultaat. Het binnenklimaat is veel comfortabeler. En hij constateert een groot effect op het gasverbruik waarbij hij de periode mei 2022 (oplevering) t/m januari 2023 heeft vergeleken met het voorgaande jaar. Het gasverbruik is op basis van die vergelijking gedaald met 40%. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Bart zijn stookgedrag ook heeft aangepast in de huidige energiecrisis. “Maar dan nog”, zegt Bart, “al zou het de helft zijn, dan is dat nog geweldig.

Waar ik vooral trots op ben, is dat we 40 jaar geleden een huis hebben gekocht waar de wind doorheen blies. Maar kijk eens hoe goed we het nu toch hebben kunnen isoleren!”

(afbeelding 3: nieuwe situatie huisnummers 141/143)

 

Financiering en subsidie

Dit jaar kun je als woningeigenaar ook ISDE-subsidie (investeringssubsidie duurzamer energie en energiebesparing) aanvragen als je één isolatiemaatregel hebt getroffen. Dat heeft Bart ook gedaan en het levert hem een tegemoetkoming van ongeveer € 3000 op. Voor de financiering van het hele project heeft hij de hypotheek op zijn woning verhoogd met € 30.000. Daarbij zijn de maandlasten met slechts € 30 gestegen, terwijl zijn maandelijkse energierekening met meer dan € 100 is gedaald. Tel uit je winst!

Nog andere plannen?

In het gesprek met Bart, komen we op de verdere stappen die we kunnen nemen in het energie neutraler maken van onze woningen. Gaan we binnenkort een warmtepomp aanschaffen? Bart is hier duidelijk over: “Ik vind het beter om daar even mee te wachten. De techniek is volop in ontwikkeling en er komen voortdurend nieuwe, betere oplossingen.” Ik ben het helemaal met Bart eens. Je moet niet alles tegelijk willen.

Frank Buers

Frank Buers
fbuers@upcmail.nl