Doe de online Huisscan

Afgelopen jaar is in een aantal buurten van onze wijk een maatwerk-energieadvies aangeboden via ons wijkinitiatief de Groene Wever. De buurten waren geselecteerd op grond van vergelijkbare woningen: bewoners van de Breveestraat, de Voorinkstraat en de Molenberg hebben deelgenomen aan dit project.

Het uitgangspunt was een standaard maatwerkadvies voor een representatieve woning dat werd opgesteld door een gespecialiseerd ingenieursbureau. De vergelijkbare woningen kregen een maatwerkadvies voor hun situatie op grond van aanvullende vragenlijsten en informatie.

In Bato’s wijk staan al ca. 1.000 woningen; er zijn ook in de hele gemeente verder maar weinig buurten met voldoende vergelijkbare huizen om voor een dergelijke aanpak in aanmerking te komen. Ook is de subsidiepot, die beschikbaar was voor maatwerkadviezen, leeg. Maar er is een digitale tegenhanger.

Op de site van het regionaalenergieloket.nl/renkum staat een huisscan. Na het invullen van kerngegevens van je woning, je energiegebruik en je woonwensen krijg je direct advies over de maatregelen die je (nog) kunt nemen. Voor iedere maatregel wordt aangegeven wat de besparing kan zijn en hoelang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend. De huisscan heeft niet de mate van detail van een maatwerk-energieadvies, maar geeft wel richting en prioriteiten aan. Mocht je er niet uitkomen dan kun je altijd contact opnemen met het duurzaamheidsloket van de gemeente (reginaalenergieloket.nl/renkum) of met de Groene Wever (info@degroenewever.nl).

Overigens zijn er meer scans in omloop. Op advies-op-maat.milieucentraal.nl vind je een gedetailleerde scan voor de isolatie van je huis. Op verbeterjehuis.nl kom je bij een gedetailleerde scan voor je hele huis. Als je nog meer details wilt moet je naar een maatwerkenergieadvies, specifiek voor jouw woning, waarvoor je een gespecialiseerd ingenieursbureau moet inschakelen.

Michiel van der Drift
michielvanderdrift@gmail.com