Zet je CV op 60!

De meeste CV-ketels staan standaard afgesteld op 80 graden. Dan worden de radiatoren goed heet en wordt het huis in ieder geval warm. Vaak te warm want de temperatuur schiet regelmatig een graadje door bij hoge temperaturen.

Het kan ook anders. Probeer je CV eens op 60 graden te zetten. Dat heeft voordelen. De radiatoren worden minder warm dus de temperatuur schiet niet meer door. De ketel brandt vaker maar gebruikt minder gas. Bovendien functioneert bij HR-ketels de hoge rendement werking alleen als het teruggevoerde water een temperatuur heeft van minder dan 55 graden. Bij een hoge aanvoertemperatuur is het teruggevoerde water vaak te warm waardoor het HR-rendement helemaal niet optreedt. Grote condens wolken uit de schoorsteen verraden dat het potentiele rendement de lucht in gaat. Kortom 60 graden is zuiniger.

De vraag is natuurlijk of je huis voldoende warm blijft. Blijkt dat niet zo te zijn dan weet je in ieder geval zeker dat je wat aan de isolatie van je woning moet gaan doen. Zelf heb ik al 2 jaar de temperatuur op 55 graden staan. Dat gaat prima. Alleen begin dit jaar tijdens de vorstperiode heb ik de temperatuur aan moeten passen.

Belangrijk om te weten: je past alleen de verwarmingstemperatuur van de radiatoren aan. Niet de temperatuur van het douche-en kraanwater. Die mag niet onder de 60 graden komen in verband met het risico op legionella.

Alles over het aanpassen van de temperatuur van jouw CV-ketel vind je op https://zetmop60.nl. Daar worden ook veel gestelde vragen beantwoord.

Michiel van der Drift
michielvanderdrift@gmail.com