Vergroenen rode huizen

Op een koude morgen, maart vorig jaar, stonden om 7 uur ’s morgens de bewoners van vijf huizen onder aan de Weverstraat rondom Albert Smit, vrijwillig coach warmtewandelingen. Ze hadden hun huizen lekker opgestookt, om de warmtelekken goed zichtbaar te laten zijn op de warmtefoto’s. Na enige tijd komen de warmtefoto’s bij de bewoners, allemaal vrolijke kleurtjes, maar ook veel rood.

Vier huizen gebouwd in de jaren 50, begin 60 en een huis van eind 19de eeuw. Albert Smit hanteert een camera waarop per onderdeel van elk huis goed is te zien, aan de hand van kleuren, hoeveel warmte er uit het huis lekt. En dus waar (nog) niet goed geïsoleerd is. Voor alle bewoners, behalve de bewoners van de vrijstaande semibungalow, komen veel kleuren toch als een verrassing. Rood geeft de lekken aan, groen en blauw juist niet.

Rode stukken gevel in een nieuwe aanbouw, blauw in een houten stuk gevel waar naar ieders weten nooit geïsoleerd is. Zichtbaar zijn de plekken waar recent isolatie is aangebracht, zichtbaar is ook dat oudere isolatie toch lekken vertoont. De stenen puien van de jaren 50 woningen vertonen, ondanks isolatie, toch lekken. Randen, boven ramen en onderlangs het dak vormen zwakke plekken. Voor de bewoners alle reden eens na te gaan denken over maatregelen.

De semibungalow is nooit gerenoveerd of ook maar enigszins aangepast. De (nieuwe) bewoners waren al voor de wandeling aan het plannen maken over verduurzamen of nieuwbouw. De warmte wandeling maakte heel duidelijk dat niet alleen de ramen maar ook de muren veel warmte doorlaten. De bewoners hebben inmiddels besloten tot nieuwbouw.

In twee andere huizen zijn verdere isolatiemaatregelen genomen, alle op beperkte schaal: folie achter de radiatoren, isolatie gordijn achter de voordeur. De bewoners van de twee andere huizen zijn blij dat ze weten wat ze te doen staat, en hebben een plan gemaakt voor verdere isolatie van hun huis.

Het is allemaal niet zo spectaculair, maar zo kun je met een beperkte (gezellige) activiteit komen tot betaalbare maatregelen of plannen daarvoor. Je hoeft echt niet meteen je huis af te breken om een duurzaam huis neer te zetten!

Joan Merens

Leo van Snippenburg
leo@vansnippenburg.nl